Cápák és nyaralók

Vannak akik rettegnek a cápáknak még az említésétől is, míg a búvárok jelentős része pont ezekkel a ragadozókkal akar találkozni. Sokak szerint ezek veszélyes állatok, mások szerint csodálatosak, és a maga szempontjából mindenkinek igaza van.

Tele vannak olyan kérdésekkel a fórumok, hogy vannak-e cápák Horvátországban, az Adriában, kell-e félni cápatámadástól Egyiptomban, Cipruson vagy Floridában? 

Vagy pont ellenkezőleg, hol a legjobb nagy fehérrel búvárkodni? Próbálok egy kis rendet vágni az információ áradatban, de azt már most előrebocsátom, nincs egyetlen, tuti válasz, biztos szabály, amit követve száz százalékosan azt kapod, amit szeretnél.

Induljunk az elején. Veszélyesek az emberre a cápák? Ennek a kérdésnek így nem sok értelme van, mert cápából rengeteg faj létezik, és például a fél méteres, aljzaton levő apró lényekkel táplálkozók fizikailag képtelenek lennének komoly sérülést okozni. 

Úgy pontos a válasz, hogy igen, léteznek cápafajok, amelyeknek egyedei okoztak már embereknek komoly, akár halálos sérülést is. 

Ilyen például a nagy fehér cápa, a tigriscápa, a bikacápa.

A történet másik fele, hogy a ragadozók komoly része, legyenek azok víziek vagy szárazföldiek, potenciálisan veszélyesek lehetnek. (Sőt, még a nem ragadozók is, ha elég nagy tömegűek és valamivel felbosszantják őket.) Egy példát mondva, ott van a kutya, az ember legjobb barátja. Ki ne hallott volna sztorikat a család kedves kutyusáról, aki soha senkire még csak csúnyán sem nézett, ám egy napon Fifike valakinek mégis odakapott? 

A nagytestű cápák gyorsak, erősek, otthon vannak a vízben, fogaik pedig hegyesek, élesek. 

Tehát igen, jelenthetnek veszélyt, és úgy is kell kezelni őket, bármekkorák, bárhol vannak, hogy betartjuk az alapvető óvatossági szabályokat. 

A legtöbb tengerparti nyaralóhelyen, ahol cápák előfordulhatnak, léteznek előírások, szabályok, amiket hasznos betartani. Ez a búvárkodásra is igaz, a cápás merülések előtt szinte mindig van eligazítás, mire kell figyelni, hogy kell viselkedni, mozogni.

Azért nem megyek be túl mélyen a részletekbe, mert minden hely és minden cápafaj más. Amit érdemes észben tartani: ne menj ki egyedül túl messzire a nyílt vízre úszás közben, illetve naplemente után se akarj pancsolni olyan helyen, ahol cápák lehetnek. Természetesen ha cápát látsz, ne akard megérinteni, etetni, üldözni.

Azt viszont le kell szögezni, ha már ismeretekről van szó: a cápafilmek bosszúálló, embervadász, vérengzésre vágyó cápái, amik vad üvöltéssel rontanak rá a vidáman lubickoló, ártalmatlan turistákra, pont annyira valóságosak, mint a hétfejű sárkány.

A másik fontos kérdés az, hol fordulhatnak elő cápák? A jó hírem az, hogy egy-két helyet kivéve csak tengerben bukkanhatnak fel, a rossz hírem viszont az, hogy bármelyik tengerben lehetnek cápák. 

Ez a dolguk, ott élnek: mennek ahova akarnak. 

Igen, a Földközi-tengerben is úszkál pár méretes cápa, és a világ sok más pontján is figyeltek már meg cápákat. Gyakorlatilag mindenhol.

Amit viszont ki lehet jelenteni, az az, hogy part közelében egy európai nyaralóhelyen elvétve láthatunk veszélyesebbnek számító cápafajt. 

Nem épp a nyüzsgő, pancsoló tömeg vonzza őket, inkább kerülik ezeket a partszakaszokat. Ha mégis felbukkan egy, akkor általában észre is veszik, ideiglenesen esetleg lezárják a partokat. Hazugság lenne azt mondani, még soha senkit cápa nem harapott meg itt Európában, de még nagyobb hazugság lenne azt mondani, hogy strandolni veszélyesebb, mint mondjuk átmenni a zebrán Budapesten.

Vannak a világnak bizonyos pontjai, ahol arányaiban több cápatámadás történik. Elsősorban Florida hírhedt hely, emellett Ausztrália vagy a Bahamák neve kerül be a hírekbe ilyen esetek kapcsán. Történt több baleset Egyiptomban is, pár éve Reunion szigetén volt egy támadássorozat.

A számok szintjén ez azt jelenti, hogy egy összeállítás szerint 2023-ban 69 ki nem provokált cápatámadás történt az egész világon, amiből 10 volt halálos. 

A legtöbb támadás az Egyesült Államokban volt (36), a legtöbb haláleset pedig Ausztráliában (4). A számok ismeretében nyugodtan ki lehet jelenteni, a cápák nincsenek benne az emberekre leginkább veszélyes állatok élmezőnyében. 

Európában pedig egyetlen cápatámadást sem jegyeztek fel tavaly, tehát ha mondjuk Ciprusra, Máltára, Olaszországba, Görögországba, Spanyolországba, Horvátországba vagy Törökországba készülsz, a cápa legyen a legutolsó dolog, ami miatt aggódsz. Búvárként is igazolhatom, sok merüléssel a hátam mögött, hogy én itt élő cápát se a víz alatt, se a víz felett nem láttam.

Fordítsunk egyet a dolgon! Búvár vagy, és kifejezetten cápás merülésekre vágysz? 

Akkor a Földközi-tenger térsége felejtős. A legközelebb Egyiptomban lehet esélyed cápázni, leginkább nyílt tengeri zátonyoknál. Szintén jól ismert cápázós hely a Maldív-szigetek, a szafarik során a kisebb szirtiktől egészen a hatalmas tigriscápákig sok faj előfordulhat. Francia Polinézia is népszerű a cáparajongók körében, és nyilván azokon a helyen is jók az esélyek, ahol támadások előfordultak: Florida, Ausztrália, Bahamák, Dél-Afrika, például. Az már alaposabb felkészülést kíván, ha egészen konkrétan bizonyos cápafajokra vagy kíváncsi- de erről sem nehéz információt találni.

Ahogy már említettem, teljesen mindegy, hogy strandolás vagy merülés közben látsz cápát, vannak szabályok, amiket észben kell tartani. Ha így teszel, tovább csökken a kockázata az egyébként is egészen minimális esélyű támadásnak.

A lényeg az, hogy érdemes minél többet megtanulni a cápákról. Egyrészt a fenti okok miatt, másrészt kicsit meg is kedvelheted őket, és végül megérted és elfogadod, a tengerben ők vannak otthon, nem mi, és minden joguk megvan hogy ott legyenek.