Utazás Jordániába

Sok szempontból nyerő választás a Közel-Kelet egyik legizgalmasabb úti célja.

Kevés olyan ország található, ahol ennyiféle látnivalóra lehet felfűzni egy utazást.

A repülővel való könnyű elérhetősége miatt nekünk még pár napra is nagyon jó alternatíva Jordánia, bár abba biztos nem fog beleférni minden.

Mivel érkeztem már a fővárosba, Ammanba is, és a Vörös-tenger partján fekvő Aqabába is, van összehasonlítási alapom. A tengerparti nyaralást, Wadi Rumot és Petrát kombináló rövid utak ideális kiinduló pontja Aqaba, csak épp ide csak átmenetileg vannak repülőjáratok. Apró reptér ez, s forgalma is elenyésző. Pedig pár perc taxival a város, a kellemes belvárosi hotelekkel, és itt a belépés is ingyenes az országba.

Ne bánkódjunk, Amman sincs elérhetetlen távolságban a Vörös-tengertől. Ráadásul útba ejthető a Holt-tenger és Petra egy körút során, Amman közelében található Jerash, és így tovább. 

Személyes kedvencem a Holt-tenger, ahol luftballonként lebeghetünk a rettentően sós víz felszínén. 

Arról erősen megoszlanak a vélemények, hogy mindenkit megszépít-e a gyógyerejűnek tartott iszap- valószínűleg inkább eltakar, mint ápol, legalábbis átmenetileg.

A Holt-tenger után a Vörös-tenger egész más élménnyel kecsegtet. Szép strandok, búvárkodás. sznorizás és lazulás- tavasztól ősz végéig már elfogadható a hőmérséklet a pancsoláshoz. Aqabát sokan hasonlítják össze a két, karnyújtásnyira levő ország lehetőségeihez: Egyiptomhoz képest tisztább, rendezettebb a többség szerint, Izrael pedig drágább. 

Kétségtelen, hogy korrekt boltok, hangulatos éttermek bőven akadnak, akár a megfizethető büfékben is jó a minőség. Nem nehéz szép, ám egyben kedvező árú hotelt találni. A város déli részén, a belvárostól messzebb eső hotelektől csak pár lépés a tengerpart, és az ottani merülőhelyek, viszont az aqabai korzózáshoz taxit kell fogni. Kinek mi a fontos!

Apropó, taxi. Jordániában elég széles a skálája a mozgási lehetőségeknek. 

Könnyedén előfordulhat, hogy a legjobb ajánlatot az első szembejövő taxis adja egy Aqaba-Petra napi kirándulásra. 

Van, aki akár több napon át vállalja a fuvarozást, az ország legismertebb pontjait érintve. Létezik tömegközlekedés, lehet autót bérelni, mindenfelé utazási irodákba botlani, akik már az érkezés előtt leszerveznek mindent. Sok lehetőség, de jellemzően nem elrugaszkodott árak. Ez az önálló és kevésbé önjáró turisták számára ideális kínálat.

Visszatérve a látnivalókra, szerintem a Wadi Rum sivatag kihagyhatatlan. 

És feltétlenül úgy, hogy ott is alszol. Több tucatnyi olcsóbb-drágább táborhely közül lehet válogatni, ahol megszervezik a sivatagi túrát, kapunk enni is. Azzal viszont érdemes tisztában lenni, hogy télen a sivatagban vacogtató a hideg a sátrakban- szerencsére nem csak vacsorával készülnek, hanem vastag takarókkal is.

A képzeletbeli körtúránk következő állomása Petra, az ókori város maradványa. Hatalmas területen fekvő, remek fotópontok sorát felvonultató hely ez, ahol hosszú és fárasztó napot lehet tölteni. Aki a sétát nem bírja vagy szereti, annak vannak kis személyszállító járművek. A többieknek nem árt a jó cipő, illetve a víz, főleg a nyári hőségben, amikor pokoli körülmények uralkodnak a keskeny kanyonban. Ekkor a Wadi Rum sivatagi homokja is rendesen felforrósodhat, illetve Amman környékén Jerash romvárosában is kínos lehet a hosszú séta a maradványok közt. 

Bezzeg a tél, gondolhatnánk, akkor csak a Wadi Rumban töltött hűvös éjszaka okozhat gondot! No meg a köd és az eső. Az utóbbi miatt akár napokra zárva maradhat Petra, és nem jó érzés a bejárat előtt ácsorogni, a csodára várva, hátha mégis beengednek. Tudom milyen ez, mert átéltem már. Az utazás varázsához tartozik az, hogy néha valami nem a tervek szerint alakul. 

Az viszont szinte kizárt, hogy egy jordán útba ne férjen bele néhány jó program, bármikor látogatunk el az országba.

Az épp aktuális beutazási információk megtalálhatók a hivatalos honlapon. Előre nem feltétlenül kell mindent intézni, de megoldható az online vízumügyintézés is. A másik lehetőség a vízum kiváltása az ammani reptérre érkezéskor. Van olyan kombinált megoldás, amikor egy kicsit drágább okmány nem csak vízum, hanem belépésre is jogosít a meglehetősen drágán felkereshető látványosságokhoz.

A helyi pénznem a jordániai dínár. Árfolyama az amerikai dollárhoz kötött, utóbbit tehát széles körben elfogadják. Az arab országokban megszokottnak tartott alkudozásnak van tere, például a fent említett taxis kirándulások esetén. A szolgáltatások, belépők ára azonban rögzített, és szerencsére erről előre is könnyű tájékozódni. 

Kényelmesen tervezhető a legtöbb kiadás, ami szintén az egyéni utazók számára nagyon kedvező.

Lehetséges-e szárazföldön átlépni a határokat a szomszédos országok irányába? Igen, csak szerintem értelme nincs- legalábbis ha a legkézenfekvőbbnek tűnő Izraellel kombinálnánk a jordániai kiruccanást. Ugyan a két ország e pillanatban nincs háborús konfliktusban egymással, a két ország elég komoly belépési illetéket ró a látogatókra. Jordánia önmagában megér egy túrát, és jobb egy-egy önálló, de rövid utazás a két országba külön, mint egy erőltetett körút. Nem a repjegyek árán fog múlni a dolog.

A búvárok előbb gondolkodnak Egyiptomban, a spirituális élményekre vágyók Izraelben, míg a felszíni néznivalók terén legyőzhetetlennek tűnik mondjuk Olaszország- de Jordániában mindenből van, nem is kevés. Ez az ország kifejezetten kellemes úti cél, aki mindenkinek tartogat valamit, korrekt áron.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük