Utazás Máltára

Apró sziget a Földközi-tenger szívében, búvárparadicsom, számtalan történeti emlékkel és pörgő turizmussal.

Málta viszontagságos múltját rengeteg nagyhatalom formálta és irányította. Feltűntek itt őskori kultúrák, rómaiak, arabok, kereszteslovagok, britek, majd jött a függetlenség 1964-től- hiába kicsi ország, izgalmas lehet arrafelé is a történelemérettségi. Mostanra Málta velünk együtt az Európai Unió tagja, ám ott már az eurót is rég bevezették. A beutazás hivatalos részére így aztán szót sem kell vesztegetni.

Az egykori kultúrák keveredése tetten érhető a helyi nyelvben, illetve abban, hogy szinte mindenki beszél angolul. A látnivalók is különféle történelmi korokat idéznek. Amit nagyon sokan meg szoktak nézni, azok a mind Málta, mind Gozo szigeten megtalálható őskori maradványok. Meghökkentően nagy építményekről van szó, amiknek látványa elgondolkodtató. A mai fővárosban, Vallettában található lovagvárat mindenki bebarangolja. Az egykori fővárost, Mdina szintén népszerű. 

Ami a legjobb: olyan kicsi a sziget, hogy ezek a helyek könnyedén elérhetők, bárhol is foglalunk szállást.

A fekvése miatt kedvező klímájú sziget tavasztól őszig kedvelt, de nyáron a hőség nem mindenki számára vonzó. Ilyenkor az utazó számára egyből feltűnik a kopárság, itt nincsenek erdők, hatalmas, zöld területek. Aki ilyesmit keres, Máltán csalódni fog. Fürdésre alkalmas tengerpart mindenfelé akad, noha az én személyes véleményem szerint ha valaki a legszebb, legjobb strandokat keresi, Máltánál jobb úti célt is találhat.

A fő vonzerő itt az, hogy akár tömegközlekedéssel, önállóan is egyszerűen lehet barangolni a sziget legfőbb látványosságait érintve. Át lehet komppal menni Gozo szigetére is, ahol ugyanúgy eltölthető egy nap. Apropó, Gozo: maga Málta, mint ország több kis szigetből áll. Értelemszerűen Málta a legnagyobb és legismertebb, itt van a repülőtér is. Gozo jóval kisebb, és az egészen apró Comino szintén lakott, bár a hírek szerint 2023-ban már csak két lakosa volt.

Valamikor rég csak az Air Malta repült az országba, de mostanság bőven lehet válogatni. 

A repjegyvadászok egyik kedvence Málta, mert az őszi időszakban, amikor már eleve kicsit nyomottabbak az árak, viszont az időjárás több, mint kitűnő, remek választás rövidebb utakra is. 

Ráadásul Európát sem kell elhagyni egy kis szeptember-októberi napfürdőzés kedvéért. Jó árak, jó, sőt, a programokhoz kifejezetten ideális időjárás- ennél sokkal több nem is kell. Már az is nagyszerű, ha egyszerűen csak ücsörgünk a tengerpartján, nézzük az azúrkék vízen lebegő színes csónakokat, és hallgatjuk a hullámok hangját.

Malta sea

A turizmusra berendezkedett Máltán szállást találni mindenféle árkategóriában könnyű feladat. 

Mivel számomra egyértelmű, hogy annak van értelme, ha aktív, barangolással és búvárkodással fűszerezett utazást teszünk ide, a tengerpart távolságánál fontosabb a hely elérhetősége. 

Szerencsés, ha van a közelben buszmegálló, még jobb, ha több busz is elérhető gyalog. A felszíni kirándulásokhoz nem fontos helyi erő segítségét igénybe venni, egy séta Vallettában például pofonegyszerű “szervezést” igényel. A búvárbázisok pedig általában vállalják a háztól házig fuvart is. Az autóbérlésnél legyünk figyelemmel az angolok egyik hagyatékára: a kormány a jobb oldalon van. 

Bevallom, több látogatás után sem nagyon tudnám megfogalmazni, milyen is a “máltai hangulat”. Annyi mindent hagytak maguk után a tenger közepén levő kis szigeteken az épp erre járó hódítók, hogy az szinte eltakarja mindazt, ami kifejezetten helyi. Jó példa erre a nyelv, ugyanis nem nagyon ismerek olyat, aki próbálkozott volna megtanulni a máltait. Ám erre nem is nagyon van szükség, mert angolul ugyanúgy kitűnően értenek. 

Még talán a településneveknek van a leginkább olyan különleges, idegenszerű hangzása, ami miatt megragadnak a fejünkben. Marsaxlokk, Msida, Żebbuġ, Siġġiewi, Xgħajra, Ta’ Xbiex… Nyelvtörőnek is elmennének. A helyi vendégszeretet tapinthatóbb, bár a tömegturizmus korában nagyon nehéz egy forgalmas nyári estén mindenkit ugyanolyan személyre szóló figyelemmel kezelni. 

Mindenesetre Málta nevét manapság mindenki jól ismeri, és sokaknak megfontolandó opció is, amikor kézben tartható nyaralást terveznek. 

Az előnyei ismertek, viszont van olyan, ami egyszerre jó és rossz is. Apró ország, azaz pofonegyszerű bejárni. Ám az már kérdés, hogy két hétre mondjuk elegendő látnivalót tartogat? Van-e akkora vonzereje, hogy érdemes rendszeresen visszatérni?

Aki búvárkodik, annak feltétlenül, hiszen Málta sok mindent kínál a víz alatt. Akik inkább az újdonságokat keresik, azok nem biztos, hogy sokadjára is találnak valami még nem ismert helyet, kalandot. Ezt persze mindenki eldöntheti magának, ha egyszer ellátogat ide, a Földközi-tenger szívébe. A magam részéről feltétlenül ajánlom- jó időszakban, jó áron a verhetetlen alternatívák közé tartozik.