De komp lett

Amikor a magyar búvárok a szemétszedés élharcosaiként megszállták Rab szigetét.

Sok éve volt, amikor a horvát búvárok környezetvédelmi akciót hirdettek, és az egyik ott dolgozó magyar búvárnak is szóltak, ha akar, értesítheti honfitársait is: a szállás ingyen van 2 éjszakára, csak egy napos szemétszedési akcióban kell részt venni. Sőt, aki merül a szemétért, másnap merülhet ingyen kedvére is.

Híre ment a lehetőségnek, és amikor a magyar oktató jelezte, sokan jönnének, akkor a horvátok azt mondták: amennyien csak akarnak, semmi. Valószínűleg nem gondolták, hogy az lesz belőle, ami lesz- de becsületükre legyen mondva, egy szép nagy szállodát adtak a vendégeknek. Kaptunk reggelit, vacsorát. 

Másnap a rengeteg búvár miatt szóba sem jöhetett, hogy egy-két kis hajóval vigyék ki a magyarokat a vízre. A csapat nagyobbik felét felpakolták egy kompra, és ők onnan ugráltak a vízbe. Mi maradtunk a kikötőhöz közelebb, és egy járőrhajóról merültünk. Szemetet természetesen mi is bőven találtunk. Aztán kivittek a partra, átöltöztünk, és elmentünk a helyre, ahol egy nagy partit rendeztek a szemétszedőknek, evéssel-ivással.

Mi jól is éreztük magunkat, de a kompos brigádnak híre sem volt. Amikor elfogyott minden ennivaló, befutottak ők is. Kiderült, hogy addig rendben is volt a terv, amíg vízbe ugráltak. Utána viszont arra már nem volt erőforrás, hogy ki is szedjék őket. Májusról beszélünk, tehát rettentően meleg nem volt a tenger. A búvárok megunták a várakozást, kiúsztak a partra a szemetes zsákkal és vártak. Mire aztán visszahozták őket, már nem volt mit enni.

Nem baj, a második nap ingyen merülése még várt ránk. Reggel a kikötőben elképesztően sok búvár várt a hajóra, mi inkább hátrébb léptünk egyet. Azért aki tudott, az felfurakodott a fedélzetre. Kissé túlterheltnek tűnt a hajó, mi inkább elintegettük őket a partról.

Aztán elmentünk egy csendes partszakaszra, merülni. Elég vacaknak tűnt az idő, de mi baj lehet?… Furcsa volt odalenn, a szokásosnál is nagyobb sötétség volt pár méteren. Aztán mintha villanást láttunk volna- végül kijöttünk, nagy nehezen kimásztunk, és akkor láttuk, lecsapott a vihar. Megúsztuk!…

És a hajósok? Kimentek, hánykolódtak, majd a túlterhelt hajóval visszafordultak a merülés helyett. Elég eseménydús hétvége volt, és ha nem is minden a tervek szerint alakult, sztorinak azért nem volt rossz…