Utazás Ománba

Az ország, ami azzal hirdeti magát, hogy “mindaz, ami nem Dubaj”.

Az Ománi Szultanátus az utóbbi években vált népszerű úti céllá. Több, mint három magyarországnyi területű ország ez az Arab-félsziget délkeleti részén, Szaúd-Arábia és Dubaj szomszédságában. Az arabos hangulat és életérzés garantált, a világot meghökkentő látványberuházások viszont hiányoznak innen. Ez nem baj, és nem is hiányzik: Omán rengeteg másféle lehetőséget nyújt.

Az ország északi része, a főváros, Muscat környéke kínálja a több programot a kalandozó utazóknak. Amíg nálunk télen van, arrafelé nyárias az időjárás. A tenger alkalmas a strandolásra, és van is szép partszakasz. Muscat városa előtt például csodaszép, hosszan elnyúló homokos strand van, ami népszerű a helyiek körében is. A késő délutáni órákban alkalmi focipályákon rúgják a labdát, és megtelnek vendégekkel a környékbeli éttermek, kávézók. Természetesen ahol van tengerpart, ott búvárkodni is lehet, és ez alól Omán sem kivétel.

Az utcákon sétálgatva nem érzékelhető rongyrázás, elképesztő gazdagság. Bár bizonyára nem élnek rosszul a helyiek, feltűnő, hogy társadalmi helyzettől függetlenül minden férfi a hagyományos hosszú, fehér öltözékben jár. Az inkább konzervatívnak számító országban a helyi nők eltakarják hajukat vagy akár arcukat is, a turistáktól viszont senki nem várja ezt el.

Mivel nem olyan közismert ország, lehet olvasni mindenfélét arról, mit illik a nyaralóknak viselni és mit nem. Érdemes tekintetbe venni a helyi szokásokat, de ahogy egyre több az utazó, s azok között mind többen olyanok, akik ezekkel nem törődnek, nem nagyon kelt feltűnést ha egy nő a mifelénk megszokott, keveset takaró fürdőruhában strandol. 

Mindenki maga dönt arról, mennyire öltözködik visszafogottan, mindenesetre meg lehet találni a jó kompromisszumot.

A főváros, Muscat hatalmas, reptere elegáns, de nem fényűző. A beutazás nem különösebben bonyolult, két hétnél rövidebb időre a belépés ingyenes. Van némi adminisztráció az útlevél ellenőrzésnél, aztán bele lehet vetni magunkat a város forgatagába. Hatalmas, széles autópályákon hömpölyög a kocsisor, mert tömegközlekedés nem nagyon van. 

A legegyszerűbb taxival közlekedni, ehhez van egy helyi alkalmazás, de a népszerűbb pontokon bárhol találni taxikat. Az árakról szokás előre megegyezni, a díjak teljesen vállalhatóak. A nagyobb hotelek recepciójánál is mindig ott van néhány taxisofőr, akik a rövidebb utak mellett hosszabb kirándulásokat is ajánlgatnak, elfogadható áron. Az autóbérlés szintén megfizethető, és a közlekedés egyáltalán nem őrült tempójú.

A kifejezetten kirándulásokra és hosszabb, több napos körutakra szakosodott helyi cégek sorából szintén lehet válogatni. 

Ha az utunk bázisa az északi részen található Muscat, akkor a legkedveltebb programok közül a városnézést, az ország legmagasabb pontjának számító Jebel Shams felkeresését, illetve roppant népszerű kanyon túrát, a Wadi Shabot érdemes feltétlenül beiktatni. 

Utóbbi kifejezetten érdekes kirándulás. Gázolsz, úszol a sekély vízben, melletted két oldalon hatalmas hegyfalak emelkednek a magasba, amíg el nem jutsz a kristálytiszta vizű természetes medencébe a végén. Nagyon szép, és ha későn érkezel, nagyon zsúfolt hely, mert aki Ománban jár, nem hagyja ki a Wadi Shabot. A sivatagban töltött éjszaka szintén kedvelt lehetőség, erre külön táborok specializálódtak.

Mivel Muscatban a hotelek többsége nem tengerparti, a vízpartra taxival ajánlott menni: még ha a térképen nem is tűnik nagynak a távolság, ez a város nem a gyalogosok igényeit tekintetbe véve épült. Szintén pár perces autóútra van a belvárostól a legismertebb helyi bazár, a méretes souq Mutrahban. 

Mutrah más szempontból is érdekes: található itt egy kedvelt turistaút, ami meglepően távol esőnek tűnik a civilizációtól, pedig valójában végig a város mögötti kanyonban halad Riyamból kiindulva. Végpontja a mutrahi erőd közelében van. Ez az egyik legjobb szabadtéri program, ha valaki Muscatban tölt pár napot. Vannak ennél hosszabb, izgalmasabb gyalogtúrák is az ország északi részén: akiket ez vonz, a helyi irodáktól bőven kaphatnak információt a nagyobb kihívást jelentő kanyonokba vezető programokról.

Apropó, szabadtéri programok. Különlegessége Ománnak, hogy az északi Muscatnak és délre eső, népszerű nyaralóhelynek, Salalah-nak teljesen más az éghajlata. Utóbbi a június és szeptember közti monszunidőszakban kizöldül, rengeteg az eső, és ezért turisták nem is nagyon járnak ide.

Muscat viszont a nyári hónapokban nem egyszerűen meleg, hanem brutális forróság a jellemző. 

A betonnal burkolt város, ahol nem nagyon akadnak árnyat adó fák, ontja magából a meleget. A kanyontúrák, strandolások sem kellemesek már ebben az időszakban. Teljesen mindegy, milyen kedvező repjegyárat talál az ember Muscatba mondjuk júliusban, nem érdemes ekkor ide utazni. 

Salalah ugyan népszerű, viszont Muscattól olyan messze van, hogy az északi rész hegyvonulatai, lenyűgöző kanyonjai túl messze esnek egy kiránduláshoz. Aki ide utazik, inkább a tengerparton tölti az időt, a hotelek is ehhez a fajta a nyaraláshoz ideálisak.  

Muscatban sokféle hotelből lehet válogatni. Még a magasabb besorolásúak is teljesen korrekt árúak, kivéve a közvetlen tengerpartiak, mert ott érezhetően drágábbak a szobák. A hotelekben elérhető szolgáltatások, legyen szó akár wellnessről, akár reggeliről, étteremről van szó, teljesen rendben vannak. 

Az éttermek meglepően megfizethetőek. Vannak kis büfék, jó ételekkel, kedvező árakkal, és természetesen vannak elegánsabb helyek is. Mivel Ománban is sok a bevándorló, nagyon nemzetközi az éttermek kínálata. Török, olasz, libanoni éttermek egyaránt akadnak. A helyi gasztronómia érzésem szerint kicsit háttérbe szorul, és talán ezt az omániak meg is tartják főleg maguknak, a családi eseményekre. Alkoholt az éttermekben kár keresni, és ugyan nyilván lehet itt-ott valahogy hozzáférni sörhöz vagy borhoz, nem hiszem, hogy megéri a fáradtságot.

A Dubajhoz szokott nyaralók itt nem nagyon találják a felhőkarcolókat, elképesztő élményparkokat, viszont nagy, és sok üzlettel teli plázák vannak Muscatban is. Pár outlet üzletben ki lehet fogni jó árakat, ám azt mondanám, hogy nem Omán a legjobb úti célja a bevásárló turizmusnak. 

Szerencsére a shoppingolás nem is hiányzik, mert Omán egy élő, lüktető, autentikus ország, ahol mindenki találhat magának valami érdekeset.

Ráadásul kifejezetten biztonságosnak számít a szultanátus. A nagy tiszteletben álló szultáni család által irányított országban udvariasak az idegenekkel, ám tapasztalatom szerint valamivel nehezebben nyílnak meg a külföldiek előtt. Ahogy errefelé megszokott, a vallás fontos része a mindennapi életnek, ám kívülállók számára kevéssé látható módon gyakorolják. A mecsetek túlnyomó többségébe sem lehet csak úgy bemenni.

Ma még Omán egyik legnagyobb vonzereje viszonylagos ismeretlensége. Ez valószínűleg így is marad még egy ideig, mert a jelek szerint nem kívánnak Dubajhoz hasonló gigantikus szórakoztatóipari központtá válni. Azt gondolom, igazi meglepetésként az utazót a természeti szépségek érhetik, tehát a legjobban akkor járunk, ha jut idő a tengerre is, a hegyekre is, a túrázásra is. Az pedig külön kellemessé teszi az országban töltött időt, hogy a helyiek barátságosan fogadják a vendégeket. A kedves emberi gesztusok legalább annyira emlékezetessé teszik az ománi kalandozást, mint a látványosságok.