Búvárkodás Görögországban

Sok sziget, hosszú tengerpart, a búvárkodási lehetőségek viszont nem annyira lenyűgözőek- görög úti célokra kevesen terveznek búvártúrát.

Pedig olyan szépnek tűnik minden! A görög szigetvilág nagyon változatos és csalogató, nem véletlenül az egyik legnépszerűbb úti cél az egész világon. Vannak zöldebb és kopárabb szigetek, vannak az Égei- és a Jón-tengerben is szigetek, a víz tiszta, nyáron meleg, a délebbre eső szigeteknél pedig különösen kellemesek a viszonyok, még ősszel is. Ráadásul évezredek óta lakott szigetekről van szó, élénk kereskedelemmel, fordulatos történelemmel, ami azt sejtetné, itt roncsokból is bőven akad.

A valóság viszont egy kicsit más. 

Az élővilág védelmére nem fordítottak elég figyelmet, még földközi-tengeri viszonylatban sem számít túlságosan gazdagnak, ami a víz alatt vár ránk. 

Néhány kisebb hal, polipok tűnhetnek fel a szemünk előtt, tengeri csillagokat, csigákat is láthatunk, de lenyűgöző halrajokra, nagy nyílt tengeri ragadozókra hiába várunk.

A roncsok kérdése sem annyira egyszerű. Nagyon hosszú ideig korlátozott volt, hol lehet búvárkodni. Ez azért indokolt volt, hiszen annyi minden, még fel nem fedezett hajó maradvány lehetett a felszín alatt, hogy túl sok kárt tehettek volna akár még véletlenül is. Ha pedig valaki rossz szándékkal merült volna alá, egy ókori amforát kiemelni nem akkora mutatvány még egy kedvtelési búvár számára is. A megoldás ezért jó ideig a tiltás volt.

Ma már nincs így, az ország túlnyomó részén engedélyezett a búvárkodás. 

Természetesen a roncsok most is védelmet élveznek. Néhány helyen lehet is búvárkodni ókori hajók maradványainál. Azt jó tudni, évezredek alatt a fa hajótestekből nem sok maradt, de akit érdekel, annak biztosan izgalmas látvány az is, amikor amforák tucatjai felett úszhat el. Ha belegondolunk, ezek akkor kerültek a tenger fenekére, amikor a görögök a perzsákkal csetepatéztak, Nagy Sándor indult világhódításra, vagy épp kiépült a rómaiak birodalma. Maga a történelem!

Pár perc után a búvárok egy részének azért ez már nem annyira izgalmas. Ha az élővilág sem kápráztat el, kell valami más, ami miatt érdemes víz alá menni. Elég sok helyen vannak üregek, ahova be lehet úszni. 

Fényjáték, különleges kék színek tehetik ezeket az üregeket látványossá. 

Nagyjából ehhez hasonló helyekre számíthatunk a görög úti célok jelentős részén. A fotósok, ha türelmesek és ismerik az élővilágot, találnak érdekes témát a víz alatt, a búvárok többsége számára viszont ennyi látnivaló csak 1-2 nyaralóhelyi merülésre elegendő. 

Néhány sziget közelében szerencsére vannak modern roncsok. 

Komolyabb, egy vagy több merülésre elegendő érdekességet tartogató hajók nyugszanak elérhető mélyben, amiért feltétlenül érdemes beiktatni egy búvárkodós napot.

Talán a legtöbb kedvtelési búvároknak elérhető, izgalmas roncsot Naxos sziget közelében találhatjuk. Itt nyugszik például egy Bristol Beaufighter 33 méteres mélységben- ez a repülőgép a második világháborúban kapott komoly szerepet. Szintén itt nyugszik az 1981-ben elsüllyedt, 91 méter hosszú Marianna. Az Express Samina még nagyobb, 115 méteres- amikor 2000-ban odaveszett, 81 emberéletet követelt a süllyedése. Ez a szomszédos Párosz sziget mellett nyugszik, de Naxosról is járnak oda búvárkodni, mint ahogy a párosziak is járnak Naxos partjaihoz. 

Lehet tehát találni érdekes merülőhelyeket a görög szigetvilágban is, de keresgélni, tájékozódni kell. 

A búvárbázist pedig főleg okosan kell kiválasztani. 

Görögország igazi nyaralóhely, turistaparadicsom. Értelemszerűen a legfontosabb bevételt a teljesen kezdő próbamerültetése jelenti. Ami erre specializálódott, ott a rutinosabb búvárok esetleg nem találják meg az igényeikhez igazított merülési programokat.

A tiszta, meleg víz természetesen ideális a teljesen kezdő érdeklődők mellett azoknak is, akik tanfolyamot szeretnének végezni. 

Ehhez minden rendelkezésre áll a legtöbb helyen: jó körülmények víz alatt és felett, felkészült búvároktatók, jól felszerelt bázisok. Egy ilyen kiruccanásban lehet ráció.

Amennyiben viszont kifejezetten sok merüléses búvártúrában gondolkodsz, szerintem nem nehéz Görögországnál jobb úti célokat találni, akár Európában. 

A legokosabb gondolat megosztani a nyaralásodat, sok kellemes felszíni programmal és néhány merüléssel. 

Mert a görög szigetek nagyszerűek, és érdemes oda elutazni. Csak nem feltétlenül kell lehengerlő víz alatti kalandokat várni a görög nyaralástól.