Búvárkodás Floridában

Az Egyesült Államok délkeleti csücske jól ismert nyaralóhely, és a búvárok számára is sokat tud kínálni.

A búvárkodás történetének ismerői tudják, Florida térségének kiemelt szerepe van abban, ahogy ebből a kedvtelésből komoly üzlet lett. Kalifornia mellett itt vált elég gyorsan népszerűvé a kedvtelési búvárkodás, köszönhetően a kedvező körülményeknek, a meleg víznek, az egész éven át merülhető zátonyoknak. Ahogy egyre többen kaptak kedvet a merüléshez, egyre jobb lett a búvárok képzése, a nekik szánt felszerelések gyártása és forgalmazása, illetve a merültetés.

Dél-Floridában ma is búvárbázisok sora várja a turistákat: a Florida Keys kis szigetei körül sok zátonyt merülnek. 

Ráadásul mesterséges zátonyok sora is van végig az egész partszakasz előtt, tehát bárhova vet a sors, valamit biztos érdemes megnézni a víz alatt.

A természetes élőhelyek ugyanis annyira nem lenyűgözőek. A zátonyokon van élet lágykorallokkal és szivacsokkal, kisebb halrajok úszkálnak, feltűnik languszta, teknős, bele lehet futni óriási sügérekbe és dajkacápákba, de azt hiszem, pár vörös-tengeri túra után keveseknek esik le itt az álla. Sajnos az invazív tűzhalak elszaporodása sem segít, és hiába vannak tűzhalvadász-versenyek, csodát nehéz tenni.

Szerencsére az Amerikai Egyesült Államok nagy ország, ezért nagy hajókat süllyesztenek el nagy mesterséges zátonyként. 

Vegyük sorra a leghíresebbeket! A USS Spiegel Grove bő két évtizede van a tenger fenekén Key Largo közelében. 160 méter hosszú, bőven megér több merülést is. Délebbre, Key West mellett nyugszik a USNS General Hoyt S. Vandenberg, ami 159 méter hosszú, és 2009 óta “szolgál” mesterséges zátonyként.

A világ legnagyobb mesterséges zátonya is Floridában van, csak éppen az állam másik, nyugati oldalán, a Mexikói-öböl vizében nyugszik. Pensacola közelében küldték ugyanis víz alá a USS Oriskany repülőgéphordozót 2004-ben. 

Elképesztő méretű, 271 méter hosszú hajóteste akkora, hogy a tenger olyan pontját választották nyughelyként, ahol a mélység több, mint 60 méter. Jelenleg a hordozó fedélzete 44 méteres mélységben érhető el.

Dél-Floridában még több tucat kisebb-nagyobb roncs van, Pompano, Boynton Beach vagy Miami előtt, és ezek egy részének a mélysége teljesen megfelel kezdő búvárok merültetéséhez is. Afféle víz alatt vidámparknak tűnik mindez, ha az ember ránéz a merülőhelyek térképére, és látja a sok-sok roncsot. 

Érdemes még kiemelni pár helyet, ha valakit inkább az élővilág érdekel! 

A Blue Heron Bridge egy parti merülőhely, és azért legendás, mert a híd alatt meglepően dús az élővilág, csikóhalak, polipok és megannyi más, apró érdekesség figyelhető meg ezen a sekély helyen. Jupiter városából cápás búvártúrák indulnak: a nyílt tengeren, csalival vonzott méretes cápákkal merülni igencsak intenzív élmény. Florida nyugati oldalán pedig ott van Crystal River, a békés manátikkal. Velük úszni egészen másfajta kaland, mert nagyon érdeklődő, nagyon barátságos állatok ezek a hatalmas tengeri tehenek.

Még egy fontos, de teljesen más jellegű felkészültséget igénylő merüléstípus van, ami nagy hagyományokkal bír Floridában: a barlangi búvárkodás. Világszerte ismert barlangokban merülnek, és a barlangi merülés úttörői közül sokan itt merülve dolgozták ki a ma ismert biztonsági szabályok jelentős részét.

Mivel a merülés itt roppant népszerű, sokan saját hajóval, egyénileg indulnak a tengerre, és nagyon sok a búvárbázis is. 

Azt nem mondanám, hogy a merülés igazán olcsó errefelé. Nem feltétlenül van benne az árban a merülés vezetése, aki akar, az eligazítás után mehet önállóan a vízbe. Ha sodródó merülés van, akkor megesik, hogy húznod kell magad után a felszínen levő bóját, és onnan látja a hajó kapitánya, épp merre jársz. Ha vezetett merülésen jársz, a tapasztalatom szerint nem hagyják túl hosszúra a dolgot, elég szigorú menetrend szerint zajlik a nap, mert a hajók kimennek délelőtt is, délután is a tengerre. Jártam nagyobb bázison, ahol tényleg jól olajozott gépezetként működött a bejelentkezés, a hajóra szállás, a merültetés, az elszámolás.

Ami feltétlenül elvárás, az a rendes borravaló a hajó személyzetének a nap végén. 

Ez része az amerikai kultúrának, lelkileg készülj fel rá, hogy a végén elvárnak tőled valamennyi jattot- nem is keveset. Még akkor is kérték, amikor kifutás után tíz perccel visszafordultunk, ugyanis a hatalmas hullámzásban esélytelen volt elérni a kiválasztott merülőhelyet. Ami hajót én láttam, azok viszont legalább búvárkodáshoz vannak kialakítva, viszonylag nagyobbak.

A mi számunkra nagyon furcsa, hogy itt teljesen általános az, amikor búvárok szigonypuskával merülnek, vagy viszik magukkal a gyűjtőzsákot, ha langusztát akarnak vacsorázni. A szigonyozás eredménye lehet az, hogy a cápák esetleg közelebb jönnek és érdeklődőbbek, mint azt sokan szeretnék. Amikor arra merültem, akkor épp olyan búvárok voltak a hajón, akik langusztát kerestek- ők nem találtak, mi viszont egy viszonylag kis területen tucatnyit is. Mi ott hagytuk őket, ezek a példányok nem végezték aznap a fazékban.

Érdemes szót ejteni arról, hogy remekül felszerelt, hatalmas és akciókkal csábító búvárboltokat sok helyen találni. 

Tényleg minden kapható, vannak saját márkás, megfizethető és jó minőségű termékek, és természetesen minden híres gyártó felszereléseit is megtalálhatjuk. A méretválaszték is óriási, így aztán ha akármiért úgy döntenél, vennél valamit, érdemes Floridában szétnézni. Úgyis autóval kell közlekedni mindenhová, az meg elbírja a beszerzett újdonságokat.

Bizonyára láttál már felvételeket, amikor Floridában pólóban, fürdőnadrágban merülgetnek a búvárok, ám ez becsapós. Noha sokan búvárkodnak így, aztán a január-februárban 22-23 víz az én számomra messze van a fürdőgatyás hőfoktól. Nyáron persze lehet a víz közel 30 fokos is, de az év többi időszakában inkább tájékozódj előtte az aktuális viszonyokról. 

Ne felejtsd el azt se, hogy a hurrikánszezonban ijesztően rossz időt, brutális viharokat is ki lehet fogni. 

Ennek az időszaka hivatalos június és november közé esik, és augusztus-október között van a legnagyobb valószínűsége a trópusi viharoknak. Nekünk, akik ritkán jutunk el innen Európából a tengerentúlra, minden bizonnyal szerencsésebb választás a többi hónap, mert nem nagy öröm a drága nyaralásból pár napot a hurrikántól rettegve tölteni.

Florida, mint búvár úti cél, inkább ismert, mint kiemelkedő- legalábbis szerintem. Aki pár izgalmas roncsot merülne, annak feltétlenül érdekes, és van cápázási, makrózási lehetőség is, tehát mindenki találhat magának valami vonzó helyet. Azzal az amerikai életérzéssel együtt, amit a felszínen tapasztalhatunk meg, már egész kellemes, kerek élményt adhat egy floridai utazás- legalább egyszer érdemes szétnézni arrafelé.