Szervezzünk búvárutat

Egy kis gyorstalpaló az utazások tervezéséhez, a repülőjegy kereséshez és a foglaláshoz.

Sokféle módon lehet utazni, szaladjunk gyorsan végig azokon a dolgokon, amiket az utazásszervezésben kevésbé jártas embereknek át kell gondolni. Füllentenék, ha azt mondanám, ez egy minden esetben pofonegyszerű történet, mert nem mindig az. Főleg akkor nem, ha valami váratlan történik. Ha menetrendváltozás miatt borulnak a tervek, ha természeti katasztrófa vagy zavargás szól közbe, rögtönözni kell. És ez bizony megeshet. A mindőnk emlékeiben élénken élő koronavírus-lezárások rengeteg ember terveit húzták keresztül, hogy egy konkrét példát mondjak.

Ha önállóan szervezel, ezt önállóan kell kezelni. Ha ezt túl nagy felelősségnek érzed, akkor érdemes maradni annál a lehetőségnél, hogy szervezett útra mégy. 

Egyrészt ez teljesen rendben levő alternatíva, egy jó, rutinos szervező útján minden rendben lesz, biztonságban érezheted magad, és baj esetén segítenek. Nagy a kínálat is, akár a búvároktatód is szervezhet rövidebb, hosszabb utakat. Ha elégedett voltál a tanfolyammal, akkor valószínűleg a túrán is jól érzed magad.

Másrészt viszont azért mert az út szervezett, még neked is meg kell csinálni a “házi feladatot”. 

Minden búvártúra leírása csodákról mesél. Aztán van egy valóság. Tájékozódj te magad, nézz utána mindennek. Tényleg arra vagy kíváncsi, amit ott láthatsz, vagy-e olyan képzettségi szinten, hogy biztonságban búvárkodhass? Ha csak merülni akarsz, de a túra az egy körút, amin csak egy nap jut erre, akkor az nem neked való. Vagy épp ellenkezőleg, ha te csak egy napot szánnál rá, de a csomagban az elejétől a végéig ez a program, akkor az se jó. 

Az árakra is ránézhetsz, mert találhatsz a te elképzeléseidhez illeszkedő lehetőséget, ami a költségeket tekintve is megfelelőbb. Teljesen mindegy, hol, hogy utazol, legyél önálló valamennyire. Ha utólag úgy érzed, a szervezőtől nem azt kaptad, amit ígért, de te semminek nem néztél utána, akkor azért te is hibás vagy.

Ennél is több munkát igényel az, ha befizetsz egy akármilyen nyaralásra. Egy máltai, görög vagy török repülés plusz szállás csomagban nyilván búvárkodásról szó sem esik. Ha nem érdeklődsz jó előre, kiderülhet, a szállásod a merülésre legkevésbe alkalmas partszakaszon bújik meg, búvárbázis pedig a világ végén van. Egyiptomban sok hotel kínál búvárprogramot, de változó a bázisok színvonala. Próbálj értékeléseket keresni. Szóval még mielőtt befizetsz, érdeklődj! 

Ha pedig külföldi búvártanfolyamot tervezel, végképp kötelező utánajárni a lehetőségeknek. 

Ennek több oka is van: a bázisoknak is készülni kell rá, ha tanuló érkezik, az is lehet, hogy kiderül, a kinézett nyaralóhelyen még magyar oktató is dolgozik. A mai online világban az jó lehetőség, hogy még itthon, a nyaralás előtt nézed át a búvárkodás elméletét. Ha megvan a búvárbázis, ahol fogadnak, elkezdhetsz itthon tanulni, és odakinn jöhet a merülés.

Eddig azért valószínűleg nem találod akkora kihívásnak a dolgot. 

Az igazi móka ott kezdődik, amikor az elejétől a végéig minden te választasz ki és te szervezel meg. 

A kiindulás maga a szándék. Ha tudod, hogy búvárkodni akarsz valamerre- akár teljesen kezdőként, akár már képzettség birtokában. Gondold át, kikkel utazol majd: családdal, barátokkal? Lesz-e aki veled merül közülük? Esetleg teljesen egyedül vágsz neki az utazásnak? Az is nagyjából meghatározott általában, mennyi időd van az utazásra. Azt az “apróságot” se felejtsük el, mennyi pénzt szánsz az útra.

Ezek mind-mind befolyásolják, milyen szempontok alapján indul a szervezés. A rendelkezésre álló idő és pénz már eleve korlátozást jelent. Személy szerint nem vagyok híve annak, hogy az ember egy hosszú hétvégére ugrana el a Maldív-szigetekre vagy Thaiföldre. Jól esik egy ilyen távoli vidéken belelazulni az új, egzotikus kalandokba, és ehhez bizony idő kell. 

Mindenki egy kicsit máshogy szervez, én a saját módszeremet írom le. Szinte mindig a repülőjegyből indulok ki. A leggyakrabban a momondón ellenőrzöm az árakat, de mindig a repülőtársaságok saját honlapján foglalom a jegyeket- ha baj van, ezerszer könnyebb így intézkedni. Természetesen figyelem az akciókat: ha jön valami váratlanul kedvező, ránézek. Nagyon fontosak a részletek! Jó időszakra lehet foglalni? Van rugalmasság a dátumokban? Benne van-e a búvárpoggyász? 

Ez utóbbi nem elengedhetetlen, de néhol azért inkább viszem. Ha szükség van rá, de azt hozzáadva az akció már nem is annyira kihagyhatatlan, legalább tisztában vagyok vele. Nem egy út csak azért valósult meg, mert szembe jött velem a nagy lehetőség. De ehhez általában az kell, hogy a normál árhoz képest legalább a harmadával-felével legyen olcsóbb a jegy. Ha fapados légitársaság kerül képbe, végképp alapos vagyok az informálódás során.

A másik eset az, hogy tudom, nagyjából mikor utaznék, és tudom, nagyjából melyik térségben nézelődök. 

Tegyük fel, őszben gondolkodok, és pár napom van- akkor jó lehet Európán belül Málta, Ciprus, vagy például Jordánia. A legtöbb esetben nem ragaszkodok kifejezetten egy lehetőséghez, ha máshol annyival jobbak a feltételek. Ez távoli utaknál is így van, mert így szerveződött időnként ázsiai út olyan helyekre, ami egyébként nem az első gondolatom volt.

Még mielőtt megvenném villámgyorsan a jegyeket, ellenőrzöm a szálláskínálatot. 

Kiválasztom a várost, ahol lennék- a búvárkodás lehetősége meghatározó! Megnézem, van-e ott búvárbázis, az árakról is informálódok. A szállásnál, amikor válogatok, tekintetbe veszem, pontosan hol van! Lehet, valami elsőre olcsóbbnak tűnik pár dollárral, de ha onnan minden nap taxival kell menni a kikötőbe, mert nem tudom addig cipelni a cuccaimat, a másik pedig séta távolságra van, kiderülhet, nem is spóroltam semmit. 

Szállásfoglalásnál néha használok összehasonlító oldalt, mint a Trivago, de általában a Bookingon és az Agodán nézelődök. Néha szinte egyeznek az árak, néha viszont komolyak a különbségek. 

A lemondható szállás fontos számomra, mert ez egyébként is rugalmasságot ad. 

Megeshet, ha csak félig tűnik ideálisnak, befoglalom, aztán ha pár nap múlva valahol jobbat találok, lemondhatom. Sajnos a repülőket lehet törölni, módosítani, és nagyon nem mindegy, ilyen helyzetben a szálláson mit tudok változtatni.

Magánál a szállásnál, bár fontos az ár, nem szeretek nagyon nagy kompromisszumot kötni. Legyen tiszta, legyen jó helyen, természetesen legyen saját fürdőszobás. Olyasmi is érdekes lehet, hogy van-e erkélye, ahol az elmosott búvár cuccot könnyebben kiteheted száradni? 

Az ellátásnál például fontos tényező a programod: felesleges az all inclusive Egyiptomban, ha öt napon át hajón vagy reggeltől délutánig. Ahol vannak a közelben változatos, jó éttermek, egy közepes vacsora a félpanzióban nem igazán jó választás, de ahol semmi nincs közelben, annál inkább hasznos lehet.

Természetesen biztosra megyek, és még egyszer rákeresek, milyen időjárási körülmények várhatóak. 

Nem feltétlenül kizáró ok, ha a víz mondjuk csak 20 fokos szokott lenni abban az időszakban, de ha én kifejezetten meleg vízben búvárkodnék, akkor inkább kihagyom a lehetőséget.

Szóval tudom mire számítsak, megnéztem a szállásokat is, a merülési lehetőségeket is. 

És most jön az, hogy gyorsan összeadom a legfontosabb tételeket: repülés, szállás, búvárkodás. 

Kalkulálok étkezéssel is, természetesen figyelembe véve, hogy adott szálláson van-e valamilyen ellátás. Általában napi 40-50 dollárból indulok ki. 

A tételekkel soha nem lefele kerekítek. Tudom, akadhat a hotel melletti sikátorban egy indiai bolt, ahol lehet venni egy tucat halkonzervet, egy zacskó toast kenyeret meg pár üveg ásványvizet, és ha napi két konzerv elegendő, akkor napi egy ezresből megvan az evés. Az egyik  tanulság az, hogy még ez sincs ingyen. 

A másik? Azért nem utazok, hogy meg kelljen tagadnom magamtól mindent, ne fussa egy sörre, egy jó vacsorára egy helyi étteremben. A következő dolog, amin spórolni akarok majd, a tisztességes szállás,végül a búvárkodás lesz? Töltsem a reptéren azt a pár napot, a padokon aludva? Ekkor tényleg szinte csak a repjegy árába kerül az út- ám így, ebben a formában az „utazásnak” semmi értelme. 

Mindig lehet kompromisszumot kötni. Lehet rövidebb időre utazni, lehet kicsivel olcsóbb, de még korrekt szállodát keresni. Sőt, lehet akár olcsóbb úti célt választani, ám ott már jól érezni magam. De csodák nincsenek. 

Az utazás, pláne búvárkodással fűszerezve, nem a legolcsóbb hobbi. 

Mindenkinek a saját élethelyzete dönti el, mennyire fér bele a terveibe anyagilag.

Visszatérve a szervezésre: ha van egy durva költségvetésem, és az rendben levőnek látszik, akkor kezdek csak el foglalni. Óriási önbecsapás, amikor egyetlen olcsóbb repjegyárból indul ki valaki, vagy netán mellé teszi a létező legolcsóbb szállást is. Az ilyen hirdetések is csak a valóság egy keskeny szeletét bontják ki. Adjuk csak hozzá szépen az összes fontos tételt! 

A repülőjegyek foglalásánál legyünk alaposak, dátumokra, pontos személyes adatokra figyeljünk. 

Ügyeljünk a gépindulásra, mert nem mindegy a szállás foglalásnál, főleg ha hajnalban indulunk vagy érkezünk. A szállások közül szinte mindig olyat választok ami lemondható- pont azért, mert bármi történhet.

Bárhová megyünk, ellenőrizzük, rendben vannak-e az úti okmányok. Az útlevél érvényessége például fontos. Járjunk utána a reptéri transzfernek is. Kellemetlen meglepetések érhetnek egy hajnali órán a reptér előtt ácsorogva, ha nem vagyunk előrelátóak. Csomagoljunk gondosan- ez is külön tudomány lehet. Aztán jöhet a búvárbiztosítás megkötése. Végül már “csak” utazni kell. Ekkor dől el, hogy valójában mennyire voltunk körültekintőek, a szervezés során.

Azt gondolom, ez a leírás páraknak riasztó lehet, mások pedig csak legyintenek, csinálták már tucatszor gond nélkül. Egyáltalán nem vagyunk ugyanolyanok. Van, aki imád órákon át keresgélni és böngészni, más meg leginkább utazni szeret, gond és baj nélkül. 

Tehát eszembe sincs azt mondani, mindenkinek való az önálló utazásszervezés.

A kedvező hír az, hogy egyáltalán nem biztos, magunknak mindig töredék áron szervezünk. Ki lehet fogni jó csomagajánlatokat, jó last minute akciókat. Egy profi szervező remek kedvezményeket tud kiharcolni a csoportoknak, így aztán vele utazva végül olyasmi áron kapod az utat, mint ha mindent magadnak kellett volna kiharcolni. Ha esetleg kicsit drágább, az sem tragédia, mert minden gondot levesz a válladról cserébe. Természetesen az ígérteket érdemes lehet előre magadnak is ellenőrizni. Nyugodtan olvass utána, nem azért olcsó-e adott út, mert a legrosszabb szezonra van időzítve?

Az igazán fontos az, hogy te jól érezd magad, és megkapd azt, amiért útra keltél. Ha elégedettséged része az, hogy mindent te tartasz kézben, hajrá. Ez egy megtanulható dolog. Ha az a kellemesebb, amikor tényleg csak magát az élményt kell megélni, mert a melós részét átveszi más, akkor is megtalálod a megoldást.

Úgy gondolom, végeredményben érdekes lehet ez a kis összefoglaló akkor is, ha nem magadnak szervezel. Jobban átlátod, megérted a folyamatot. 

És ha esetleg mégis időt szánsz az előzetes nézelődésre, lehetnek értékes javaslataid a szervezőnek, szerinted mit érdemes még megnézni adott helyen, hova tennél szívesen kitérőt. 

Mindenre még a legrutinosabb szervező sem gondolhat, hiszen különbözőek vagyunk- neki is könnyebb, ha tudja, mi érdekel téged.

Szerintem úgy a jó, akárhogy, akárkivel utazunk, ha mi is igyekszünk minél többet érdeklődni. Ez még akkor is jól jöhet, ha minden kitűnően alakul- hát még ha váratlan közbejön!